ONDERNEMEN TIJDENS JE studies

Kriebelt het al om te ondernemen terwijl je nog aan het studeren bent? Op deze pagina vind je informatie die nuttig kan zijn voor jou:

 > het verschil tussen student-ondernemer en student-zelfstandige
> een overzicht van Brugse organisaties die jou kunnen ondersteunen
> de ondernemingscoaches per school
> algemene tools voor starters

Student-ondernemer of student-zelfstandige?

Ben je tijdens het studeren al aan het ondernemen of druk bezig met het uitwerken van je idee, dan is de kans groot dat je bij jouw school het statuut student-ondernemer kunt aanvragen. Heel wat hoger onderwijsinstellingen bieden ondernemende studenten faciliteiten aan: persoonlijke begeleiding, gratis werkruimte, het kunnen verplaatsen van examens of stages, … Het statuut student-ondernemer is dus instellingsspecifiek en heeft geen juridische gevolgen.

Welke voorwaarden verbonden zijn aan het statuut en welke specifieke faciliteiten er aangeboden worden, dat hangt af van instelling tot instelling. Je vindt hier informatie per school:

> HOWEST: website / facebook
> VIVES: website / facebook  
> KU Leuven Campus Brugge: website

 Het student-ondernemer statuut is niet te verwarren met student-zelfstandige, het statuut dat door de overheid in het leven werd geroepen om jong ondernemerschap te stimuleren en ondersteunen. Elke zelfstandige is onderworpen aan het sociaal statuut van de zelfstandige en moet zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. De bijdrageplicht begint vanaf de eerste dag van het kwartaal waarin hij de zelfstandige activiteit opstart. Student-zelfstandigen genieten onder bepaalde voorwaarden voordeliger tarieven. Alle info over het statuut student-zelfstandige vind je hier !

Foto: Mika Baumeister

Foto: Mika Baumeister

Bij welke (Brugse) organisaties kun je terecht met je vragen?

TURBO

TURBO is het platform voor ondernemende jongeren in Brugge. Het is een samenwerking tussen Stad Brugge, HOWEST, VIVES, KU Leuven, Het Entrepot en De Republiek. Deze organisaties bundelen de krachten om samen ondernemingszin bij jongeren in Brugge te stimuleren.

Heb je een idee dat je eens wil pitchen? Heb je interesse in ondernemen maar weet je niet hoe er aan te beginnen? Dan staat het team van TURBO voor jou klaar. TURBO beschikt over een netwerk van mensen met de juiste expertise en kennis die deze graag delen met andere jonge ondernemers. Op de events van TURBO kun je geïnspireerd geraken door de ondernemersverhalen van andere jonge ondernemers en in contact komen met 'like minds'.

Ben je zelf student aan de VIVES, HOWEST of KU Leuven, dan kan je op de campus terecht bij de volgende businesscoaches die in functie van TURBO met jou aan de slag gaan:

HOWEST
> Vermast Marie: marie.vermast@howest.be (aanspreekpunt voor student ondernemers)
> Bram De Muynck: bram.de.muynck@howest.be (coördinator voor de Start UP School)

VIVES
> Anaïs de Béthune: anais.debethune@vives.be
> Sofie Van Hecke: sofie.vanhecke@vives.be

KU Leuven Campus Brugge
> Charlotte Vermeulen: charlotte.vermeulen@kuleuven.be

Foto: TURBO

HET ENTREPOT

Bij Het Entrepot kun je terecht met al je vragen en ideëen, hoe gek ze ook mogen zijn.
“Bij ons krijgen jongeren kansen om stevig binnen of buiten de lijntjes te kleuren. Als jij een goed idee hebt, geven we je graag het vertrouwen en ondersteuning om dat uit te werken.”

Heb je specifieke vragen rond creatief ondernemerschap? Neem dan zeker al eens een kijkje op de website van Het Entrepot waar heel wat “Not So Frequently Ask Questions” uit de doeken gedaan worden. Je kunt ook contact opnemen met…
> Judith Desmyttere: judith@hetentrepot.be

Video: Het Entrepot

VOKA 4 STUDENTS

Voka West-Vlaanderen is er ook voor studenten! Heb jij ondernemersplannen of wil je verder bouwen aan je bedrijf? Ben je op zoek naar een leuk West-Vlaams bedrijf om voor te werken? Met hun uitgebreid netwerk aan topondernemingen en ondernemers kunnen ze jou als student zeker inspireren en adviseren!

Tools

Er zijn een heel aantal tools die je kunnen helpen je plan helder te krijgen, zicht te krijgen op de haalbaarheid en wat eventueel nog nodig is om te starten.

 
Startersgids: Jouw weg naar succes als ondernemer

Deze gids begeleidt je doorheen jouw business plan met leuke opdrachten en denkoefeningen. Bezoek via de startersgids van VLAIO verschillende wijken: tips voor marketing op de marketing boulevard, verdiep je in de cijfers in het financiële district. Bezoek het businesskwartier voor tips voor je ondernemingsplan. Maak een profiel en vraag je gratis werkboekje aan!
>  De Startersgids

 

Starterskompas: ga aan de slag met deze praktische tool

Check de financiële haalbaarheid van jouw project via deze tool. Bovendien kan het startkompas dienen als basis voor een ondernemingsplan. Het startkompas voor je onderneming kun je downloaden via deze link. Bekijk ook de filmpjes hoe je het startkompas kunt gebruiken.
> Startkompas | Agentschap Innoveren en Ondernemen

 

Business Model Canvas

Het Business Model Canvas laat toe om jouw onderneming met slechts negen basisbouwstenen te omschrijven. Het vat alle facetten die invloed hebben op het creëren van de meerwaarde van je onderneming samen: klantsegmenten, waarde propositie, kanalen, klantrelaties, inkomstenstromen, belangrijkste hulpmiddelen, kernactiviteiten, belangrijkste partners en kostenstructuur.
> Business Model Canvas



Prijszetting

Heb je een bepaald product te koop, dan moet je er natuurlijk een prijs op plakken. Vraag je te weinig, dan kom je niet uit de kosten. Vraag je te veel, dan koopt niemand je product. Denk dus goed na over je prijszetting!
> Prijszetting